Packs & Wolves

Betere menukaart = hogere omzet

Heeft je horecazaak geen budget voor dure interieuraanpassingen of grootschalige reclamecampagnes? Niet wanhopen, want je kan jouw omzet ook verhogen door simpele aanpassingen aan de menukaart. Wij geven jou hieronder enkele nuttige tips mee.

Denk na over het design

Het design van je menu verander je best om het seizoen. Zo past een kaart met frisse, felle kleuren meer bij de zomer of lente dan bij de winter of herfst. En niet onbelangrijk: wanneer je het design regelmatig opfrist, geef je de indruk dat je ook jouw gerechten aanpast. Of dat nu klopt of niet.

Promoot je winstgevende gerechten door ze te plaatsen op strategische plekken op de kaart. Op een dubbele, vouwbare kaart vallen ze het meest op aan de bovenkant van de rechterpagina. Op een los menu van één pagina dan weer in het midden. En ook: zet de winstgevende gerechten in kleurrijke, aparte kaders.

Begraaf of schrap overbodige gerechten

Een omgekeerd verhaal voor gerechten met dure ingrediënten, waar je dus weinig winst op maakt. Begraaf ze in minder opvallende regionen van je kaart. Helemaal onderaan de opsomming bij elke sectie, bijvoorbeeld.

Of schrap ze gewoonweg helemaal van de kaart. Verkopen ze niet? Weg ermee! De aankoop en opslag van de ingrediënten leveren je toch niets op. Integendeel.

‘Fop’ met prijspsychologie

Plaats één duurder gerecht in iedere sectie. Wanneer een steak 37 euro kost, lijken de andere vleesgerechten van 25 euro plots wel héél goedkoop. Misschien werkt dit trucje niet altijd, maar het heeft zeker invloed op een groot deel van je klanten.

Werk niet met ronde getallen. Vraag bijvoorbeeld geen 25 euro voor je gerechten, maar wel 24,95 euro. Jij krijgt maar vijf cent minder. En in de hoofden van je klanten maakt dat soms een groot psychologisch verschil.

Vermijd trouwens het gebruik van het woord ‘euro’ of het euroteken. Plaats alleen de cijfers. Zo zijn de gasten zich minder bewust van de kostprijs van een bepaald gerecht. Ze linken de bedragen immers niet onmiddellijk aan geld.

Doe je gasten watertanden met woorden

Voeg een korte beschrijving toe aan gerechten. Hanteer ‘smakelijke’ woorden zoals romig of mals. Wees niet bang om exotische namen te hanteren. Het is bewezen dat klanten graag gerechten bestellen die hen vreemd zijn of die ze thuis niet zelf kunnen bereiden.

Pas wel op: hou het kort. De menukaart mag geen boek worden. Zet dus alleen beschrijvingen bij gerechten met een hoge winstmarge. Gerechten die je graag verkocht wil zien.

…of met beelden!

Food fotografie heeft een grote invloed op de populariteit van de gerechten. Al zeker wanneer de klant niet weet hoe het gerecht er precies uitziet. Een beeld kan de klant dus overhalen om een winstgevend gerecht te bestellen.

Vond je bovenstaande tips nuttig? En speelt jouw zaak met het idee om een website op poten te zetten? Of te laten vernieuwen en renderen? Contacteer dan Packs & Wolves, een ervaren Antwerps digitaal bureau voor de onlinezichtbaarheid van horecabedrijven.